Online LiDAR data beheren en bewerken (NL)

Het gebruik van 3D laser scans neemt enorm toe en is momenteel bezig aan een opmars bij bedrijven en gemeenten. De 3D scans, ofwel LiDAR data, maakt het mogelijk om 3D modellen te maken en snel metingen te verrichten. Gemeenten kunnen op deze manier eenvoudig hun BGT updaten of aanpassen.

Door het gebruik kan van LiDAR kan het doen van metingen op locatie sterk gereduceerd of zelfs overbodig worden.  Maar hoe ga je met grote LiDAR datasets om, waar sla je ze op, hoe visualiseer je ze en hoe haal je er de juiste informatie uit? De toenemende hoeveelheid LiDAR data betekent dat het steeds moeilijker wordt om zelf in-house over de  technische capaciteit te beschikken om deze grote hoeveelheden data op te slaan, te beheren en analyseren. De overvloed aan laser scanning data creëert de vraag naar efficiënte tools die meer geautomatiseerd zijn, minder kosten en betere resultaten geven.

Met deze eisen in gedachten heeft GeoSignum nieuwe hulpmiddelen en technologieën ontwikkelt voor automatische analyse en interpretatie van enorme LiDAR datasets. Het resultaat is Pointer Platform.

Pointer Platform is een cloud-based hulpmiddel waarin gebruikers online hun LiDAR datasets op kunnen slaan. Vanuit hier kan de gebruiker datasets visualiseren, beheren, automatisch objecten laten detecteren en metingen verrichten. Omdat de data zich in ‘ the cloud’ bevindt heeft de gebruiker zelf geen dure plugins, krachtige processors of grote opslagruimte nodig.  Het maakt het makkelijk om waar en wanneer je maar wilt met LiDAR datasets te werken, alleen of met je collega’s. Het is namelijk mogelijk om je datasets en projecten in het Pointer Platform te delen met anderen.

Het is een kwestie van de datasets uploaden naar het Pointer Platform. Nadat door middel van een webbrowser toegang verkregen is tot de datasets, kan de gebruikers features of objecten selecteren om uit de datasets te extraheren. Dit kunnen bijvoorbeeld alle bomen of daken in het gescande gebied zijn. De software herkent dan automatisch de gewenste features, extraheert ze en visualiseert ze. Het maakt niet uit of een gebruiker een straat, een complete stad of honderden kilometers wil visualiseren en analyseren.

Published in GIS Magazine – NL